Звіт керівника перед громадскістю

22.02.2017 10:51

                                                                                                          Виступ на сходку села 07.03.2016

                                                                                    Директор Кочержинського НВК – Румен Л.Ю.

Шановні присутні !!

v  Педагогічний колектив  Кочержинського  навчально-виховного комплексу педагогічну діяльність спрямовує на реалізацію державної політики в галузі освіти. Плануючи навчальну і виховну роботу в даному напрямку, передусім КЕРУЄМОСЬ Конституцією України, Законом України « Про освіту», Законом України про середню освіту,Законом України про загальну середню освіту, Статутом школи, Положенням про НВК, Державними та відповідними регіональними програмами, що стосуються освіти, Національною доктриною розвитку освіти України.

  Виходячи з вищесказаної нормативної бази, головною метою розвитку освіти вважаємо створення умов для розвитку і самореалізації кожної особистості як громадянина України, формування покоління здатного вчитись протягом життя, створення умов для нього і розвиток цінностей громадянського суспільства. У 2014/2015 н. р, робота колективу була спрямована на науково-методичну проблему школи «Професійна компетентність вчителя, як умова забезпечення якості навчально-виховного процесу» яку ми продовжуємо і нині.  

В.О.Сухомлинський ГОВОРИВ :«Дати дітям радість праці, радість успіху у навчанні, збудити в їхніх серцях почуття гордості, власної гідності — це перша заповідь виховання. У наших школах не повинно бути нещасливих дітей, душу яких гнітить думка, що вони ні на що не здібні. Успіх у навчанні — єдине джерело внутрішніх сил дитини, які породжують енергію для переборення труднощів, бажання вчитися.»

Учителі школи брали активну участь у шкільних, районних та обласних методичних заходах. Педагогічні працівники НВК проводили семінар для вчителів району з англійської мови, семінар шкільних бібліотекарів.

Головне своє завдання вчителі вбачають у розкритті індивідуальності кожної дитини, задоволенні її інтелектуальних потреб і стимулюванні розвитку через різні види діяльності. Робота методичних об’єднань була спрямована на удосконалення методичної підготовки, фахової майстерності вчителя, удосконалення методики проведення уроку. Були проведені заплановані засідання методичних об’єднань, на яких обговорювалися як організаційні питання, так і науково-методичні. Традиційними в практиці методичної роботи школи стали предметні тижні, під час проведення яких можемо спостерігати різноманітну палітру форм і методів навчання та виховання, що призводить до підвищення активності, прагнення до творчості, як вчителів, так і учнів.

      В школі на даний час  НАВЧАЄТЬСЯ72 учні;

-       Зокрема, 1-4 класи –         34 учні;

-       5-9 клас та 10-11 класи –     38 учнів

v Дошкільний підрозділ НВК відвідують  на даний час 28 вихованців:

-       Середня дошкільна група – 12 дошкільнят

-       Старша дошкільна група – 16 дошкільнят

v Навчально-виховний  процес ЗАБЕЗПЕЧУЮТЬ 20 педагогічний працівник,з них :

·     вищу кваліфікаційну категорію мають – 5 педагогів,

·      І кваліфікаційну категорію – 7,

·     ІІ кваліфікаційну категорію-2,

·     спеціалістів – 6.

·     Колектив поповнився молодими педагогами.

На думку     А.  Макаренка

Розвиток дитини значною мірою зале­жить від добробуту, мікроклімату і спо­собу життя сім'ї, а не тільки від певних методів виховання дітей і формування їхньої поведінки. Сім’я для малої дитини — космос, де мама –  сонце, тато – місяць, а численні родичі – планети. Саме тут вона черпає сили і енергію для життя.

Вчиться мудрості і набирається досві­ду, космічна гармонія створює міцну ауру, яка захищає від різних негараздів.

Комісія в складі:директора Румен Л.Ю, соціального педагога Галак Г.І. та сільської голови Дудник П.М.  часто відвідує сім’ї, що потребують уваги та педагогічної підтримки, допомоги у вирішенні важливих питань виховання діток. Адміністрація НВК,класні керівники   роблять рейди перевірки учнів, сімей, складаються акти огляду умов проживання  багатодітних, малозабезпечених та неблагополучних сімей.

   Наш педагогічний колектив турбується про кожну дитину, як про особистість, створює умови для утвердження загальнолюдських цінностей. Учні школи брали участь у предметних олімпіадах, конкурсах – як в школі, так і в районі.

    В ІІ етапі Всеукраїнської олімпіади з математики учениця 7 класу – Бурба Лілія  зайняла ІІІ місце. Учні школи беруть активну участь у різноманітних заходах. Так учні 4 класу зайняли І місце по кількості зібраних коштів на благодійному ярмарку та отримали подяку за активну участь у проекті «З Луганщиною разом». Учні 3-6 класів брали участь у Всеукраїнському математичному конкурсі «Кенгуру». Учні школи беруть активну участь у Всеукраїнській українознавчій грі «Соняшник», показують добрі результати.

   У дошкільному підрозділі створено всі умови для найменших вихованців. В кожній групі – нові меблі, іграшки. Протягом цього навчального року батьківський комітет поповнив ігрові зони новими, яскравими іграшками. Проте ми ще дуже надіємось на підтримку наших меценатів – депутата районної ради Кочубея Миколи Дмитровича,  який пообіцяв придбати столики для старшої дошкільної групи. Адже старі вже зовсім розвалюються, та і не вистачає їх на всіх діток.

    Педагоги школи прагнуть віддавати всі свої знання дітям, - знаходячи цілеспрямований підхід до сучасного уроку.

Школа- не комора знань, а світоч розуму. Усі діти не можуть мати однакові здібності. І найважливіше завдання школи — виховання здібностей. –

 ТАК ГОВОРИВ  В. О. Сухомлинський

Не всі діти можуть навчатись на 12 балів , як  і не всі  стають космонавтами, але кожна дитина – особистість, яку ми повинні виростити справжньою людиною, навчити орієнтуватися в суспільстві , мати свою думку, щоб стати гідним  його громадянином.

Учні 4 класу стали учасниками районного фестивалю української пісні «Українська моя родина» та учениця 4 класу –Безсмертна Ольга зайняла ІІ місце на конкурсі аматорів художнього слова з нагоди 201 річниці від дня народження Т.Шевченка та 80-ї річниці від дня народження В.Симоненка. Бібліотекарем школи проведено відео журнал «Україна – єдина країна».

 Учні  НВК взяли участь в  районному марафоні флешмобів на підтримку солдатів АТО «Ми за волю, ми за мир», благодійній акції «Подаруй своє тепло солдату АТО» ( зібрані кошти та продукти харчування  були передані волонтерській організації «До перемоги»), була проведена зустріч з воїном АТО – Бондаренком Василем Васильовичем.

Також проведено Такі шкільні заходи :

-до річниці Революції гідності, Шевченківські дні, географічна віртуальна екскурсія «Шевченко дослідник», до дня пам’яті та примирення (8-9 травня) учні підготували флешмоб «Повертайтеся живими» та «Перемога».

Традиційно в НВК проводяться – Свято першого та останнього дзвоника, День учителя,День людей похилого віку, акція «Увага! Діти на дорозі», День захисника України, свято осені, день української писемності,День Небесної сотні, свято 8 березня, день матері, благодійні ярмарки, кошти з яких ідуть на допомогу хворим дітям. Не забуваємо ми і про вчителів-пенсіонерів, яких вітаємо з усіма святами та ювілейними датами.

 Щорічно влітку проводиться оздоровлення всіх діток НВК. Категорійних діток оздоровлюємо за кошти сільської ради, інших – за батьківські кошти. Діти люблять подорожувати рідним краєм. Для цього ми організовуємо їм поїздки і м. Умань – дендропарк Софіївка, походи на природу, до джерела, в Свято-Георгіївський монастир, складаємо маршрути-подорожі рідним селом,відвідуємо сільську бібліотеку, фельдшерсько-акушерський пункт, проводимо свято казки, і на кожний день оздоровлення розробляються путівки дня. Вкінці дітки з захопленням діляться своїми враженнями на цікавому дереві бажань.  

Протягом 2013-2014 н.р. в школі зроблено другий внутрішній туалет, кабінет медичної сестри,замінено зламаний унітаз, придбано нові стільці для методичного кабінету та кабінету директора, та саме головне замінено покрівлю на І корпусі нашої рідної школи.

Протягом 2014-2015 н.р. дякуючи коштам виділеним райдержадміністрацією замінено двері у спортивній залі, ІІ і ІІІ корпусах, дякуючи батьківським коштам, старшому кочегару Лисаку Михайлу Васильовичу та допомогу Румена Василя Віталійовича -  проведено ремонт системи опалення – замінено батареї  в класних кімнатах. Постійну допомогу надають у сільськогосподарських роботах – Лисак М.В.(оранка, культивація шкільного городу), Румен В.В.(посадка та збір картоплі), голова батьківського комітету – Швець Іван Анатолійович у викошуванні території школи, підвозі учнів на різноманітні конкурси, заходи.

Давно потребували заміни вікна в спальні та ігрових кімнатах  дошкільного підрозділу, майстерні – в цьому нам допомогла сільська рада. Сільська голова  Дудник Павліна Миколаївна виділила на заміну вікон – 60 000 грн. та на заробітну плату працівникам школи – 100 000 грн. На косметичний ремонт шкільних приміщень фарбу на суму 6 000 грн. придбало ДП Агрозапчастина тов. «Агроремонт» (Янковенко Андрій Андрійович), на потреби під час ремонтних робіт допомагала ВКФ (виробничо-комерційна фірма) «Октан» - Сокур Ігор Володимирович – 3260 грн. Відремонтувати стелю в учительській та методичному кабінеті допомогли кошти вчителів та підприємства «Аль Хасан - Дерар» - 2 000 грн. та на укомплектування стендів та методичного кабінету – 2000грн.

 Ми вдячні всім, хто простягає руку допомоги школі. Для покращення харчування підприємець Приліпа  Юрій Анатолійович  привіз   ͌  30 кг. гречаної крупи, Кочубей Микола Дмитрович – 2 мішки сахару, мішок муки, та виділив 1200 грн для заміни клейонки в шкільній їдальні, 2000 грн на оновлення стендів та закупив новорічні подарунки для всіх учнів та дошкільного підрозділу НВК. ВАТ Уманьагрохім та ДП Агрозапчастина тов. «Агроремонт» дала по 100 кг. зернят, які ми замінюємо на олію  для  здешевлення харчування діток та ячмінь і пшеницю, які замінили на крупи та вермішелі для харчування в шкільній їдальні.  

  Добре попрацював і технічний персонал школи, завдяки яким було зроблено ремонт у  приміщенні та ззовні.  Особливу подяку  від усього педколективу і від себе особисто хочу винести всім батькам. Дякуючи їх підтримці і допомозі зроблено ремонти класних кімнат та кабінетів. Безсмертний Сергій Васильович виділив__грн.  на бензин , щоб підвести підмурок школи. За підтримки Сокура Ігоря Володимировича учні та працівники навчально-виховного комплексу користуються Інтернетом ТІМ, який проплачений до червня місяця. Дякуючи депутати Антону Володимировичу Яценку  в методкабінеті з’явилися 2 б/у, але новіші комп’ютери, і ще  1 комп’ютер в нашій шкільній бібліотеці, а старіші з методичного кабінету оселилися в кабінеті зарубіжної літератури та класній кімнаті початкових  класів.

  Однак і в нашій школі, як і в кожній  є свої проблеми.

  Поряд з цим і  фінансування школи бажало б кращого. Меблі кабінетів, класних кімнат потребують заміни, зовсім немає меблів у кабінеті директора. Нам потрібно побудувати зовнішній туалет. В корпусах потрібно замінити електропроводку, замінити щитові. Територія школи дуже велика – проблем дуже багато і для їх вирішення необхідні кошти. На шкільному подвір’ї  на радість дітлахам встановлено дитячий ігровий майданчик для дитячого садочка, але і він потребує оновлення. Не помішала б  дитяча гірка, потрібен пісок для пісочниці. В коридорі дошкільного підрозділу можна було б змінити дизайн, зробити його дитячим з казковими героями на стінах, якби знайти художника, що зробив би цю роботу

безкоштовно, але нажаль – все це тільки мрії та мої бажання на вирішення яких потрібні кошти.

На майбутнє ми ставимо перед собою багато завдань:

-       Потребує заміни підлога у спортивній залі;

-       Потрібно замінити столики у старшій дошкільній групі;

-       Заміна меблів у кабінетах та класних кімнатах;

-       Замінити, або осучаснити підлогу у їдальні дошкільного підрозділу НВК;

-       Осучаснити шкільну їдальню;

-       Потребують ремонту стіни кабінету української мови та кабінету директора;

-        Встановити мультимедійну дошку та проектор в кабінет інформатики та фізики;

-       Забезпечити комп’ютерами кабінети та дошкільний підрозділ НВК;

-       Поновити обладнання та інвентар спортивної зали;

-       Замінити віконні та дверні блоки в ІІІ корпусі(їдальня);

-       Побудувати зовнішній туалет;

-       Замінити систему опалення так як  уже іде втрата води;

Такі завдання ми ставимо перед собою на найближчі 5 років.

   Лише плідна співпраця педагогічного колективу та батьків може принести реальну користь у справі формування дитячої особистості.  Тому ми запрошуємо до співпраці батьків, дідусів і бабусь, які займаються вихованням дітей. Допомагайте дітям у навчанні. Розвивайте їх пам’ять граючись з ними  в посильні головоломки, ребуси, кросворди. І робіть це якомога частіше. Привчайте їх до режиму дня. Любіть своїх дітей. Бо загрузнувши в важких роботах та базарах заробляючи гроші, щоб жити в достатку ви не помічаєте, що ваші діти потребують уваги і підтримки. Обмежуйте їх сидіння в Інтернеті, слідкуйте за спілкуванням у соцмережах, цікавтеся з ким товаришують та який у них настрій.

Хочу побажати всім присутнім ясного  безхмарного мирного неба,міцного здоров’я, сімейного благополуччя, щастя в родинах , достатку.

 

У переддень 8 березня

Для вас, жінки в цей день святковий :
Ніжні матері, турботливі бабусі, любі сестри, кохані дружини, милі дочки й онучки!
Сердечно вітаю вас із найпрекраснішим святом весни – Міжнародним жіночим днем 8 березня!

 

Добрі і ласкаві, мужні і ранимі, такі хоробрі і такі тендітні, ви – найдорожче, що є в житті чоловіків. Охоронниці домашнього вогнища, берегині роду людського, ви народжуєте і виховуєте дітей, передаючи з покоління в покоління традиції високої духовності, культури, працьовитості. Щедрість ваших душ зігріває, сила духу – захоплює, а краса – вселяє віру в те, що світ буде врятований.
Від усієї душі бажаю
вам величезного жіночого щастя, любові і добра! Нехай поруч з вами завжди будуть лише гідні люди, а серед них – чоловік, з яким будуть нестрашні будь–які негоди! Бажаю, щоб кожен прийдешній день ви зустрічали з посмішкою, з передчуттям радості, із впевненістю і щиросердечним спокоєм!

Хай восьме Березня несе нам втіху
Кохання й щирих почуттів
Щоб ми не знали від любові лиха
І за собою спалених мостів
Хай пестять і кохають нас чоловіки
Бо того варті МИ
Розкішні, хижі, й лагідні жінки!