Бібліотека

24.02.2015 20:53

 

Бібліотекар  Гоменюк Ольга Іванівна

Освіта  - середня спеціальна

Бібліотечний стаж   - 19 років

Нагороди: Диплом ІІ ступеня Уманської райдержадміністрації  - 2010

Почесна грамота Уманської районної ради – 2012

Диплом районного методичного кабінету  - 2014

Творче кредо: «Людина – це підсумок прочитаного. Дитина, яка свого часу не зустрілася з доброю книгою, не стане в майбутньому особистістю»

                                                          М.Слабошпицький

Моя мета: «Самовдосконалення через пізнання нового»

     Глибоко переконана, що запровадження інноваційних форм популяризації літератури надасть можливість всебічного і нетрадиційного розкриття книжкових багатств, дозволить користувачам моєї бібліотеки виявити і поповнити свої пізнання в різних галузях знань і розкрити їхній творчий потенціал.

     Школа для кожної людини – це ті сходи, якими вона піднімається, наближаючись до знань, а шкільний бібліотекар, уважний до дитячих проблем, обізнаний із віковою психологією, закоханий у книги, може вибудувати справжній місток у царство пізнання, духовності і культури.

 Бібліотека – книжковий океан, а бібліотекар – стерновий учнівського вітрильника, що прагне навколосвітніх мандрів.

       Девіз шкільної бібліотеки Кочержинського НВК

                        «Створи своє майбутнє – читай!»

        Тому головними завданнями у роботі бібліотекаря є :

·  інформаційне забезпечення навчальних занять та самоосвіти учнів;

·  виховання в учнів інформаційної культури, постійного прагнення до пошуку інформації;

·  навчання школярів технологіям користування бібліотекою;

·  всебічне сприяння підвищенню фахової майстерності педагогів;

·  створення комфортного середовища;

·  реформування бібліотеки в таку, яка б мала як традиційні і сучасні носії інформації, так і мультимедійні технології.

   Робота шкільної бібліотеки ведеться згідно з річним планом, виходячи з основних документів про школу та нормативно – правових документів, якими визначається діяльність бібліотеки.

   Весь фонд шкільної бібліотеки розташований на стелажах і розставлений згідно з таблицями ББК, є книжкові розподільники. Вчителям та учням створені всі умови для користування фондом.

   Навчити школярів любити книгу, піклуватись про неї – одне з першочергових завдань бібліотекаря. Виховання бережливого ставлення до книги  в нашій школі розглядається не лише  як економічна потреба суспільства, а , насамперед,  як моральне формування особистості .

   Любов та повага до книг виховується у школярів при проведенні таких масових заходів, як : урок – гра  «Шануймо книгу», «Посвята в читачі», «Прощавай, букварику!», усного журналу «Книга – твій друг», бібліотечних ігор «Бібліотечне лото», «Книга – бібліотека – читач».

  У березневі дні по всій Україні проходить тиждень дитячої та юнацької книги.  А ще цей чудовий тиждень називають «Книжкові іменини». Це свято прилучає дітей до невичерпних джерел знань, стає осередком широкого і радісно спілкування, а шкільна бібліотека – справжнім храмом книги, в якому кожний читач відчуває себе бажаним гостем.

   Шкільна бібліотека бере активну участь у проведенні предметних тижнів у школі. В рамках предметних тижнів проводяться огляди літератури, добираються необхідні посібники. Тут у пригоді стають картотеки, тематичні папки.

   Вихованню в учнів бережливого ставлення до  навчальної книги, як і до книг взагалі, у школі приділяється велика увага. Двічі на семестр проводяться рейди – перевірки стану збереження підручників у кожному класі. Підсумки перевірок відображаються   на загальношкільному екрані змагання, шкільних лінійках, батьківських зборах. У класах проводяться бесіди про дбайливе ставлення до книг, про збереження шкільного підручника тощо.

    В бібліотеці працює «Книжкова лікарня», де учні разом з бібліотекарем та бібліотечним активом проводять дрібний ремонт книг та реставрацію пошкоджених підручників.

    Для поповнення фонду в школі проводиться акція «Подаруй книгу шкільній бібліотеці!», до якої залучаються учні, вчителі, батьки.

   «Читання – ось найкраще навчання» - стверджує народна мудрість. Не погодитись з цими словами не можна.

   В. О. Сухомлинський зазначав, що людина, для якої книжка уже в дитинстві стала такою необхідною, як скрипка для музиканта, пензель для художника, ніколи не відчує себе обділеною, збідненою, спустошеною.

   Тож завітайте до нашої бібліотеки, поспілкуйтесь з вірними друзями – книгами, які ніколи з тобою не сваряться і завжди створюють тобі хороший настрій, дарують добрі поради, поділяють твою самотність і заспокоюють тебе, коли тобі зовсім погано. Треба тільки покликати їх. Скільки вони тобі відкриють, скільки принесуть радості!