13 грудня - День святого Андрія Первозванного

13.12.2017 11:49

13 грудня  святкується  День святого Андрія Первозванного. Святий  Андрій був одним із перших серед апостолів, який пристав на пропозицію Христа і став Його учнем, тому називаємо його «Первозванним». Він не тільки сам пішов за Ісусом, але й узяв зі собою свого молодшого брата Симона, що його Ісус потім назвав Петром.

Апостольська праця св. Андрія в Скіфії, особливо в південній Скіфії (це теперішній Крим), серед грецьких колоністів є майже історичною правдою. Мабуть, на підставі відомостей, взятих із грецьких джерел, автор українського «Початкового  літопису» створив легенду про перебування св. Андрія на Київських горах та про благословення місця під столицю нової держави.
              Мова йшла про величаве місто Київ, столицю України, яка стала першим центром християнства на сході Європи. В цей день жінки намагалися не пекти хліба, не шити,  і не прясти. Ніч під Андрія – єдина ніч протягом року, коли хлопцям дозволялося бешкетувати – їм цієї ночі все вибачають. 
             Андрієва ніч допомагає незаміжнім дівчатам пізнати свою долю: чи доведеться ще рік дівувати, чи щасливицю чекає вдале заміжжя. Ворожити слід у ніч перед святом.    

Народна мудрість

·         На Андрія треба кожуха – добродія.

·         На Андрія робиться дівицям надія.

·          Я,  святий Андрію, конопельки сію, дай же, Боже, знати, з ким весілля    грати.

·         Андрію, Андрію, я тобі коноплі сію, пеленою волочу, бо я заміж  хочу.

 Народні прикмети:

·          Вода вночі в річках і озерах тиха – до доброї зими; шумлива - до холоднечі та метелиць.

·         Іній в цей день на деревах - буде добрий врожай на гречку. 

·         Сніг до Андрія не випаде - зима буде тепла і малосніжна; сніг випаде - холодна і довга.